Оптімус Агро: як виробляють соняшникову олію на Запорізькому ОЕЗі

30 Жовтня 2020

Україна вже багато років є світовим лідером з виробництва та експорту соняшникової олії. Тому Elevatorist.com побував на одному з найпотужніших заводів з переробки насіння соняшнику і дізнався етапи від приймання насіння соняшнику до виробництва і контролю якості готової продукції.

Коротка історія «Запорізького ОЕЗ»

Історія «Запорізького ОЕЗ» почалася ще в 1947 році, виробничі потужності становили 400 т/добу. Після приєднання у 1997 році нового акціонера почалася робота з модернізації та розвитку ЗОЕЗу. Завдяки інвестиціям у 2004 році виробничі потужності зросли до 700 т/добу, також була встановлена лінія з фільтрації олії продуктивністю 250 т/добу, 2 лінії гідратації – 400 т/добу та 2 лінії сушіння лецитину – 7 т/добу. У 2005 році виробничі потужності ЗОЕЗа досягли 780 т/добу.

У 2010 році було запущено новий олійноекстракційний цех з потужністю переробки соняшнику 1800 т/добу. В результаті подальших модернізацій ЗОЕЗ вийшов на переробку 2800 тон соняшнику на добу.

«Запорізький ОЕЗ є одним з лідерів галузі в Україні та за її межами. Виробнича потужність з переробки насіння соняшнику становить 900 тис. т на рік. У 2019 році ми випустили 368 тис. т соняшникової олії нерафінованої і більше 330 тис. т соняшникового шроту. Крім виконання виробничої програми, однією з найважливіших задач, що стоять перед колективом, є екологічна безпека. Наша компанія підтримує природоохоронні ініціативи, а також розробляє і втілює програми з охорони навколишнього середовища. На підприємстві працює 574 співробітника. За багаторічну історію підприємства сформована команда професіоналів, яка успішно справляється з поставленими завданнями», – розповідає директор з виробництва« Запорізького ОЕЗ » Андрій Закерничний.

Приймання та зберігання насіння соняшнику

Щодня на «Запорізький ОЕЗ» приїжджає від 70 до 150 автомобілів з соняшником. Проби соняшнику відбирають за допомогою двох автоматичних пробовідбірників Rakoraf.

Сировинна лабораторія проводить технічний аналіз насіння соняшнику, що надходить на завод, а також формує середньодобові проби для перевірки якості арбітражним методом у акредитованій випробувальній лабораторії заводу. У зміні працюють 3 техніка-лаборанта і контрольний майстер.

Робота сировинної лабораторії організована за дванадцятигодинним графіком. Штат лабораторії складається з начальника сировинної лабораторії, його заступника і 4 бригад, які працюють позмінно.

Для збільшення пропускної здатності при прийманні в цьому році придбали новий вологомір «Акваматік», який істотно знижує час проведення загального аналізу кожної машини.

Сировинна лабораторія також визначає олійність соняшнику у кожної транспортній одиниці за допомогою ЯМР-аналізатора, з подальшим проведенням аналізу середньодобової проби у випробувальній лабораторії арбітражним методом. ЯМР-аналізатор налаштовано також на визначення масової частки олії в ріпаку.

Після лабораторії машини відправляються на вагову, на якій встановлено два 80-тонних тензометричні ваги, з довжиною платформи 18 м. Їх обслуговує один вагар. Всі дані вносяться у спеціальну комп’ютерну програму.

Після зважування машини йдуть на розвантаження в три точки автопприймання. З двох автомобілерозвантажувачів насіння соняшнику подається на склад зберігання (4 силосу і 3 підлогових складу загальною ємністю 30 тис. тон). У 2019-2020 роках в будівництво додаткових ємностей для зберігання насіння соняшнику компанія інвестувала 2,1 млн євро.

Нові силоси ОЕЗ

Ще один маршрут з третього автомобілерозвантажувача – це пряма подача на очистку насіння, без проміжного складу. На очищенні працюють 5 машин SMA-206 компанії Buhler. В середньому, їх продуктивність становить 3 тис. т/добу, але в пікові навантаження її збільшують до 3,5 тис. т/добу.

Очищені насіння відправляються на подальшу переробку.

Технологія переробки насіння соняшнику

Насіння соняшнику для переробки подається з силосів на передвиробниче очищення системою транспортних елементів. Потім вони надходять у проміжний бункер, який є буферною цехової ємністю. Далі соняшник зважують і беруть проби для аналізу якості.

Лінія з виробництва олії повністю автоматизована. Перший етап – обрушення насіння. Після відділення лузги, ядро насіння соняшнику піддають плющенню і подрібнюють. Отриману масу піддають вологотепловій обробці у жаровнях і відправляють на пресування. Пресування – це той етап, на якому з’являється олія. Олія проходить 2 стадії очищення. Перша – у гущоловці, а друга – на вертикальному листовому фільтрі.

Лінія з виробництва олії

У цього фільтра є оглядове вікно. У ньому видно, як продукт поступово світлішає, і через певний час вже можна побачити чисту соняшникова олія. Після намивання відбувається фільтрація, а потім олія передається на склад готової продукції.

Лушпиння соняшнику подається на біттер-сепаратори, спеціальне обладнання, яке призначене для додаткового відділення ядра від лузги. Лушпиння, відокремлене під час переробки, направляється в 2 оперативних силосу, загальною ємністю 3,5 тис. м3 . Один з них для цеху грануляції лузги і її подальшого експорту, а другий – є буферним накопичувачем для палива власного ТЕЦ. У 2019 на «Запорізькому ОЕЗі» виробили близько 150 тис. т лушпиння.

Після пресування отримують не тільки олію, а й макуху із залишковою олійністю від 18 до 21%. Спершу макуха охолоджують, а потім вона надходить на екстракційну ділянку.

Екстракційна ділянку, яка знаходиться на окремій закритій території, є вибухонебезпечним об’єктом, тому вхід стороннім суворо заборонено. Для вилучення олії з макухи на виробництві використовується розчинник, який відповідає вимогам європейських директив REASN. Розчинник відповідає вимогам санітарного законодавства України і дозволений для використання для екстракції рослинних жирів в харчовій промисловості на підставі висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи №05.03.02-03/3344.

Макуха після вилучення олії піддається подальшій обробці: з неї відганяється розчинник, і виходить побічний цільової продукт – шрот негранульований. На території цеху є склад для зберігання негранульованого шроту. Він повністю автоматизований, укомплектований обладнанням Buhler. У 2019 році було реалізовано проект будівництва лінії з очищення фосфатидного концентрату, лецитину від нежирових домішок вартістю понад 400 тис. євро.

З моменту вивантаження насіння соняшнику у завальні ями, і до отримання пресової олії, потрібно близько 40 хвилин. На отримання екстракційної олії часу потрібно більше – близько 2 годин, а виробництво шроту займає близько 3 годин.

Випробувальна лабораторія заводу

Перед відправкою готової продукції покупцям, фахівці випробувальної лабораторії найретельнішим чином перевіряють її на відповідність нормативним документам.

У лабораторії проводять визначення фізико-хімічних показників сировини і готової продукції.

Завідуюча випробувальної лабораторії ЗОЕЗу Ірина Москаленко

«У олії ми визначаємо вологу і летючі речовини, кислотне і перекисне числа, фосфоровмісні речовини і нежирові домішки. Це ті показники, які потім будуть внесені у посвідчення про якість (декларацію виробника) на кожний транспортний засіб»- каже завідувачка випробувальною лабораторією ЗОЕЗу Ірина Москаленко.

Контроль якості фахівці лабораторії проводять відповідно до затверджених на підприємстві схем контролю.

Випробувальна лабораторія оснащена сучасним обладнанням, придбання якого допомогло суттєво скоротити час аналізу.

Випробувальна лабораторія «Запорізького ОЕЗ» акредитована НААУ в 2018 році. Атестат акредитації підтверджує технічну компетентність лабораторії на виконання випробувань сировини і готової продукції та дає право виконувати випробування стороннім організаціям у заявленій сфері акредитації лабораторії.

Методики на проведення випробувань валідовано, калібрування обладнання раз на рік проводить акредитована організація. Стандартні і референтні зразки використовуються для перевірки роботи обладнання і перевірки роботи застосовуваного методу.

За допомогою газових хроматографів Agilent проводиться визначення жирнокислотного складу олії рослинної і насіння олійних культур, залишковий вміст гексану в олії і в шроті. При цьому в планах – істотне розширення сфери акредитації.

Щодо безпеки виробленої продукції. Починаючи з 2009 року сертифікованої кампанією SGS-Україна проводиться аудит «Системи управління безпекою харчових продуктів», яка розроблена відповідно до вимог міжнародного стандарту ISO 22000: 2005 та з 2016 року SGS-Україна проводить аудит на відповідність вимог міжнародного стандарту GMP + В2 «Виробництво кормових інгредієнтів», який демонструє відповідність всіх умов для забезпечення безпеки кормових інгредієнтів, виконання відповідних правових норм і галузевих, законодавчих, нормативних та договірних вимог.

Енергозабезпечення

Запорізький ОЕЗ успішно справляється із завданням підвищення енергоефективності виробничих процесів та оптимізації використання енергоресурсів.

Так, в 2015 році введено в експлуатацію нову ТЕЦ, продуктивністю 50 т пари на годину, що працює на лушпинні соняшнику. Для забезпечення виробництва власною електроенергією встановлена парова турбіна провідного світового виробника турбін компанії «Howden», потужністю 4,2 МВт.

У 2018 році з метою збільшення міжсервісних інтервалів і отримання стабільної генерації пару реалізовано проект модернізації ТЕЦ: на 2-х котлах були встановлені обдувальні апарати компанії «Clide Bergemann».

У 2019 реалізований проект, який дозволив повністю відмовитися від використання природного газу: проведена модернізація газо-лузгового котла Rafako OL-20, що дозволила замістити природний газ лушпинням соняшнику з можливістю додавання сміття насіння соняшнику до 15%. На модернізацію котла Rafako витрачено 519 тис. євро і турбіни – ще близько 500 тис. євро.

Всі котли на виробництві обладнані електрофільтрами, що не допускають понаднормових викидів в атмосферу.

У наступному році заплановано реалізацію проекту, який передбачає масштабний енергоаудит підприємства для виявлення нових шляхів з оптимізації енерговитрат і визначення рішень щодо подальшого підвищення енергонезалежності підприємства.

Нова ТЕЦ Запорізького ОЕЗ

Плани подальшого розвитку

За словами власника «Оптимус Агро» Анатолія Мартинова, Компанія має намір продовжити інвестиції у розвиток інфраструктури ЗОЕЗу. У найближчих планах повний перехід на використання власної електроенергії (зараз цей показник, в залежності від пори року, становить від 20% до 38%); модернізація старого олійноекстракційного цеху, з можливістю переробки з 880 т соняшнику на добу до 1200 т; збільшення потужності одноразового зберігання сировини на 60 тис. т.

Провівши кілька днів на підприємстві, ми переконалися, що процес виробництва соняшникової олії вимагає високої організованості, професіоналізму і відповідальності – усіма цими якостями в повній мірі володіє колектив «Запорізького олійноекстракційного заводу».