Україна: посіви соняшнику в 2016 році знову збільшяться

11 March 2016

Посіви соняшнику в Україні у 2016 році можуть перевищити 6 млн. га, що буде черговим рекордним значенням для країни (в 2015 році – 5,2 млн. га). До такого висновку можна прийти, аналізуючи ринкову ситуацію, яка склалася в цьому сезоні, а також ситуацію із озимими.

Через посуху недосів озимих восени 2015 року склав близько 900 тис. га. Посіяно близько 8 млн. га (пшениця, жито, ячмінь, ріпак), тоді як в середньому за минулі три сезони загальна площа посівів вказаних озимих складала 8,9 млн. га. Крім того за офіційною інформацією на 7% посівів сходи не зійшли, це приблизно на 560 тис. га. Отже виходить, що близько 1,4-1,5 млн га. – це додаткові вільні площі, для засівання ярими культурами.

За минулі три сезони пересів відбувався в основному за рахунок найбільш рентабельних культур –  соняшника та сої. В поточному сезоні нічого кардинально не зміниться, за приблизними розрахунками  соняшник (за ним соя) залишиться самою рентабельною культурою.

Наміри сільгоспвиробників щодо збільшення посівів соняшника підтверджує і той факт, що за січень-лютий 2016 року в Україну було ввезено 11 тис. тон насіння соняшнику для посіву, що на 57% більш ніж в середньому за минулі три роки за відповідний період.