В ЄС в 2016 році очікується зниження врожаю ріпаку

6 May 2016

За оцінками ряду європейських аналітиків, виробництво насіння ріпаку в країнах ЄС в ц.р. скоротиться до 21,2-21,4 млн. 22 тонн млн. тонн роком раніше, повідомило агентство Reuters.
Зокрема, в Польщі валовий збір олійної може скоротитися до 2,45-2,5 млн. тонн (-22% в рік) з огляду на ранні заморозки взимку і похолодання в кінці квітня, коли в ряді регіонів країни ріпак вже увійшов в стадію цвітіння.

У Франції очікується незначне скорочення врожаю олійної зважаючи на ураження посівів грибковим захворюванням і комахами. У зв’язку з цим аналітики ODA знизили прогноз виробництва ріпаку в країні з 5,4 до 5,2 млн. тонн проти 5,3 млн. тонн в 2015 р

У Великобританії також прогнозується невелике зниження обсягів врожаю, обумовлене скороченням посівної площі під ріпаком на 10% в рік на тлі низького попиту на олійну з боку переробників. Крім того, прогнозується зниження врожайності культури з огляду на ураження її шкідниками.

У той же час, в Німеччині врожай ріпаку може збільшитися на 0,6% – до 5,03 млн. тонн, оскільки недавні заморозки не завдали істотної шкоди культурі.

Очікується також, що зниження валового збору ріпаку в країнах ЄС збільшить їх залежність від імпорту продукції з України, Австралії та Канади. Однак недостатній урожай в Україні в ц.р. може привести до нестачі пропозиції культури на світовому ринку.
АПК-Інформ